Centrale banken kopen meeste goud in zes jaar

De wereldwijde vraag naar goud is in het eerste kwartaal met 7 procent gestegen naar 1.053 ton, omdat de centrale banken hun aankopen fors optrokken.

De centrale banken kochten in de eerste drie maanden van dit jaar 145,5 ton goud, tegenover 86,7 ton in dezelfde periode van vorig jaar. Dat is de grootste aankoop in het eerste kwartaal sinds 2013, blijkt uit het kwartaalrapport van de World Gold Council, een onderzoeksbureau. Over de jongste vier kwartalen bereikten de goudaankopen van de centrale banken de recordhoogte van 716 ton.

‘Diversificatie en een voorkeur voor veilige, liquide activa zijn de belangrijkste redenen waarom de centrale banken goud kopen’, zegt de World Gold Council. Vooral de centrale banken van Rusland (55 ton), Turkije (40 ton) en China (33 ton) verhoogden hun goudreserves.

Vooral de centrale banken van Rusland (55 ton), Turkije (40 ton) en China (33 ton) verhoogden in het eerste kwartaal hun goudreserves.
De grote aankopen van goud door de Russische centrale bank dienen om de blootstelling aan dollars te verminderen. Moskou is ontevreden over de westerse sancties. Daarom heeft de centrale bank haar portefeuille Amerikaanse staatsobligaties fors afgebouwd.

Goudtrackers
De aankoop van goudtrackers door beleggers steeg met 49 procent naar 40,3 ton. Goudtrackers zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die de goudprijs schaduwen. Vooral in januari was de instroom erg hoog. De grotere interesse van beleggers begin dit jaar was wellicht een reactie op de forse daling van de aandelenmarkten in het vierde kwartaal van 2018.

Volgens de hindoekalender telde het eerste kwartaal 21 dagen die gunstig waren om te huwen. Dat duwde de goudconsumptie voor juwelen in India 5 procent hoger.
De vraag naar gouden juwelen bleef ongeveer stabiel, omdat de stijgende aankopen in India werden gecompenseerd door de lagere vraag in China en de rest van de wereld. Volgens de kalender van de hindoes telde het eerste kwartaal 21 dagen die gunstig waren om te huwen, driemaal zoveel als in dezelfde periode van 2018. Daardoor steeg in India de vraag naar gouden juwelen voor huwelijken met 5 procent naar 125 ton.

Goudprijs amper gestegen
Ondanks de toenemende belangstelling voor het edelmetaal is de goudprijs in het eerste kwartaal nauwelijks gestegen. Een ounce goud kostte eind maart 1.292 dollar, slechts 10 dollar of 0,8 procent meer dan eind december.


Goudprijs per gram

Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.

Komono horloges dames
Komono komt uit de koker van Belgische designers. Ze gingen op zoek naar iets nieuws. Het moest aan de ene kant vernieuwend zijn en aantrekkingskracht hebben, aan de andere kant draagbaar en stijlvol. De mensen van Komono is dat zeker gelukt. Het resultaat is te bewonderen in onze webshop bij Komono horloges en Komono zonnebrillen. Komono betekent ‘kleine dingen’. De naam is gekozen, omdat de ontwerpers van Komono horloges een passie hebben voor de kleine details in het leven.